De zon begint te schijnen, je voelt je vrolijk en wilt iets nieuws. Nieuwe kleren, nieuwe make-up en nieuw haar. Maar hoe begin je eraan? Ga je het zelf kleuren? Welke kleur? Wil je ook een nieuw kapsel? Zoveel vragen! In deze blog ga ik je helpen om een keuze te maken hoe je de verandering naar een nieuw kapsel aan kunt pakken.
De keuze: Wat wil je veranderen?
In deze blog wil ik het voornamelijk over haarkleuring hebben. Maar je kunt natuurlijk ook je kapsel veranderen door het te laten knippen. Ik adviseer om dit zeker door een kapper te laten doen. Ga niet aan je eigen haar knippen, en zeker niet met een keukenschaar, want dit lijdt tot gespleten punten. En dat wil je natuurlijk niet.
Mythe 1: Haarkleuring is schadelijk!
Je haar kleuren of laten kleuren hoeft zeker niet schadelijk te zijn. Het kan wel, dus laat je altijd goed informeren en neem niet zo maar een doosje in de supermarkt mee, want dit kan verkeerd uitpakken en wel schadelijk zijn.
Er zijn 4 verschillende soorten haarkleuringen.
Semi permanente haarkleuring voor 6 wasbeurten
Dit is een kleuring die voor een aantal wasbeurten op je haar blijft. Deze hoef je niet te mengen met een activatie crème, waardoor deze dus totaal niet schadelijk is. De kleuring zet zich vast op het haar en verandert niks aan de structuur. Deze kleuring wordt vaak gebruikt om eens te testen of een bepaalde haarkleur bij je staat, of om felle kleuren aan te brengen. Let wel op, deze felle kleuren geven je enkel het gewenste resultaat op licht blond haar. Heb je donkerder haar, dan zul je waarschijnlijk geen resultaat zien.
Semi permanente haarkleuring die 20 wasbeurten blijft.
Dit wordt vaak ook een kleurshampoo genoemd. Deze kleuring wordt wel gemengd met een activatie crème. Als je een pakje kleuring in de supermarkt koopt zitten er 2 producten in. De kleur en de activator. Alleen weet je niet hoe sterk de activator is. Dit betekent dus, dat je nooit weet of je met een permanente kleuring te maken hebt of een semi permanente kleuring. Je vraagt dus altijd beter om professioneel advies!
De semi permanente kleuring blijft langer op het haar zitten, maar vervaagd met het wassen. Een semi permanente kleuring kun je gebruiken om de eerste grijze haren te dekken. Meestal dekken deze kleuren tot 70% van de grijze haren. Dus heb je hier en daar een grijze haar, dan is dit zeker een oplossing. Of wil je gewoon eens een andere haartint proberen, dan is dit ook een goede oplossing, omdat dit mee afwast. Het beste meng je deze kleuring met 6Vol (1,9).
Wanneer er meerdere grijze haren zijn, meng je het beste met 9Vol (2,9%). Dit is iets sterker, maar zeker niet schadelijk voor het haar. De semipermanente haarkleuring kun je niet gebruiken om het haar veel lichter te maken. Dus kies altijd een kleur die aansluit bij jouw haar. Je kunt natuurlijk wel voor een koper, rood, of chocolade tint kiezen. Dat zorgt voor een leuke verandering.
Permanente haarkleuring.
Het woord zegt het al. Deze haarkleuring blijft permanent in het haar zitten, waardoor je na enige tijd een uitgroei gaat krijgen, die bijgewerkt moet worden. Ook deze kleuring hoeft zeker niet schadelijk te zijn. Kies de oxidatie crème die past bij het resultaat wat je wil krijgen. En wanneer je een uitgroei hebt, werk alleen deze bij en kleur de lengtes niet iedere keer mee. Zien de lengtes dof, of is de kleur wat vervaagd? Gebruik dan op de lengtes de semi permanente kleuring.
Een permanente kleuring zet de schubben open en zorgt dat de kleur moleculen het haar binnen gaan. Wanneer je dit veel herhaalt, zal je haar beschadigd worden, maar doe je het op een doordachte manier, dan kan het helemaal geen kwaad.
Wanneer gebruik je een permanente haarkleuring? Wanneer er veel grijs haar is. En wanneer je je haar wil verlichten. Wil je van bruin naar zeer licht blond, dan zal je moeten gaan ontkleuren, dan is permanente haarkleuring niet sterk genoeg. Maar om een paar tonen lichter te gaan, kun je deze kleuring wel gebruiken.
Ontkleuring.
Wil je echt heel blond haar? Dan zul je je haar moeten gaan ontkleuren. Ik raad niet aan om heel je haar te ontkleuren, dat geeft geen mooi resultaat en zorgt voor beschadigd haar, als het niet op de juiste manier gebeurd. Wanneer je drastische veranderingen wilt doorvoeren en van donker naar blond wilt. Ga dan naar de kapper en laat er heel veel lokken in zetten. Dit zorgt voor een geleidelijke overgang, zonder dat je haar te veel af ziet.
Na het ontkleuren wordt er vaak een toner op je haar gezet. Dit zijn de lichtste kleuren van de semi permanente kleuringen. Dit kun je natuurlijk zelf wel thuis herhalen, wanneer je haar na een aantal wasbeurten geel begint te worden.
Mythe 2: Haarkleuringen van de supermarkt zijn gezond!
Het probleem met haarkleuringen uit de supermarkt is dat je niet weet wat er precies in zit. Want er staat nergens op de verpakking geschreven hoeveel % de activatie crème is, die erbij hoort. Wanneer je bruin haar hebt en de kleuring van de supermarkt kan daar blond van maken, dan is dat geen kleurshampoo.
Ook zitten er veel meer metalen in deze kleuringen ten op zichten van professionele haarkleuringen. Dit zorgt ervoor dat deze kleuringen veel moeilijker te verwijderen zijn, als je bijvoorbeeld van een donkere kleur naar lichter wilt.
Ik krijg vaak vragen van klanten die iets uit de supermarkt gebruikt hebben en wat helemaal fout is uitgedraaid. Hoe ze het kunnen oplossen? Ik kan meestal wel een gepaste oplossing geven, maar dat is niet makkelijk. Want als ik niet precies weet wat er al op het haar is gezet, dan wordt advies geven ook niet makkelijk.
Zelf heb ik in mijn tienerjaren ook de fout gemaakt, om producten van het Kruidvat op mijn haar te smeren….. En na een slapeloze nacht ben ik snel naar de kapper gegaan, om het op te lossen. En daarna heb ik nooit meer haarproducten bij het Kruidvat of de supermarkt gekocht en al zeker geen haarkleuring.
Mythe 3: haarKleuring is enkel voor oude mensen tegen grijs haar!
Natuurlijk niet. Iedereen kan zijn haar kleuren, maar laat je goed informeren. Bepaal eerst wat je wil. Door bijvoorbeeld op Pinterest te kijken of op Google. Win dan professioneel advies in over de aanpak. Luister ook naar dat advies. Als iemand je vertelt dat het resultaat niet in 1 keer te behalen is, heb daar dan vrede mee. En verander op subtiele wijze van haarkleur. Van blond naar donker is nooit een probleem. Maar van donker naar blond, dat moet je op de juiste manier aanpakken, zodat je je haar niet beschadigd.
Met deze tips kun je verder om lekker te gaan genieten van de lente, zonder grijze haren, want daar kun je nu zelf voor zorgen, dat je daar vanaf raakt. En misschien met een heel nieuw kleurtje? Misschien wordt het eens rood, koper of een mooie chocoladekleur. Heb jij nog vragen naar aanleiding van mijn blog? Laat dan je vraag in de reacties achter. Je mag me natuurlijk ook altijd een bericht sturen via whatsapp, of via mijn socials: Tiktok, Instagram, Facebook. Ik steek veel energie in advies en regelmatig deel ik concrete tips over haarverzorging. Volg mij dus zeker op Instagram, TikTok of Facebook. Als je niets wilt missen van Vegan For Hair schrijf je dan in voor de Inspiratiemail.